Festivalbranche kan niet overleven met 30 – 100 bezoekers

10 juni 2020 – Organisatoren uit cultuur, entertainment en sport willen af van de algemene 30 tot 100 bezoekers regel. Volgens de alliantie, welke bestaat uit een breed aantal organisatoren uit de sportwereld, culturele sector en de entertainmentsector, is staat het vergelijken van een klein café niet in verhouding met een Ziggo Dome, de Kuip of Johan Cruijff Arena. Volgens het Interview dat De Telegraaf had met de directeur van Ahoy Rotterdam en voorzitter van de alliantie, Jolanda Jansen, is er momenteel te weinig perspectief en kan kunnen de sectoren op deze wijze onmogelijk overleven. 

COVID-19 protocol voor vier ministeries

Woensdag 10 juni overhandigd de alliantie het door hen opgestelde protocol aan vier ministeries, waarin staat dat zij af willen van de algemene 30 tot 100 bezoekers per evenement. ‘Bekijk in plaats daar van naar het aantal beschikbare ruimte’, stelt Jansen. ‘Het is toch raar dat er in grote evenementenlocaties zoals Ahoy, De Kuip of de Johan Cruijff Arena maar 30 bezoekers naar binnen mogen, terwijl ditzelfde aantal bereikt mag worden in een bioscoop of grote winkel? Zelfs winkels hebben op dit moment al een regel op basis van het aantal beschikbare vierkante meters. Die richtlijn willen wij ook bij ons kunnen toepassen.

Bereken op basis van vierkante meters

In het protocol staat dat er voor beurzen gemiddeld 1 persoon op 10 vierkante meter gerekend kan worden. Voor congressen en vergaderen wordt er gerekend met 5 vierkante meter per persoon. Voor publieksevenementen is nog niet bekend naar welk aantal vierkante meter per persoon wordt gekeken. Het ingediende protocol dient als maatstaf en wat dat in de praktijk betekent voor bijvoorbeeld Ahoy of de Ziggo Dome is nog niet bekend. Indien het protocol door de ministeries wordt goedgekeurd zullen er al snel 1000 bezoekers of meer ontvangen kunnen worden. Ook behoort hierdoor voetbal weer tot de mogelijkheden behoren. 

Alliantie

De alliantie bestaat uit meerdere organisatoren uit de entertainment, sport en cultuursector. Zo wordt deze vertegenwoordigd door NOCNSF, KNVB, Mojo Concerts, VVEM (Vereniging Van Evenementen Makers), het Eventplatform voor beurzen en congressen, Eurovisie Songfestival, Theathers en de Formule 1. Zij willen allen maar één ding; Zo snel mogelijk weer evenementen organiseren mét publiek, maar wel coronaproof.

Gestelde eisen

Om coronaproof evenementen te organiseren worden er in het protocol verwezen op een aantal aspecten die meespelen in de organisatie van evenementen. Zo wordt er onder andere aandacht gegeven aan het type publiek wat op een evenement af komt, nationaal, regionaal of internationaal, de druk op het openbaar vervoer, op welke manier bezoekers het gebouw binnen komen en hoe zij het gebouw verlaten en de looplijnen binnen het evenement. Daarbij is ook een belangrijk onderdeel dat bezoekers getraceerd kunnen worden indien er iets misgaat. Alle tickets staan op naam waardoor iedereen uiteindelijk opgespoord zou kunnen worden.Alle nieuwsartikelen

Laatste Nieuws

18
Aug 2020

Evenementenbranche luidt noodklok

18 augustus 2020 - Zonder extra overheidssteun verdwijnt ruim de helft van alle banen in de evenementensector. Daarvoor wordt gewaarschuwd door organisatoren van festivals, theaters, congressen en hun leveranciers.

21
Jul 2020

Ticketingprovider Novotix sluit zich aan bij Festivalcadeau

Novotix beschikt over een groot aantal aangesloten festivals en evenementen, waardoor het aanbod waaruit met een Festival Cadeaukaart gekozen kan worden, opnieuw stijgt. Lees nu welke festivals en evenementen de beschikking krijgen over de Festival Cadeaukaart.

07
Jul 2020

Zo komt de festivalbranche de zomer door

Meer dan duizend festivals liggen zijn deze zomer gecanceld. De evenementensector ligt stil en we kunnen niet live genieten van onze favoriete artiesten. De gevolgen voor de serie bedrijven die achter de festivals zitten is dramatisch en er vallen klappen. Gelijktijdig ontstaan er ook creatieve initiatieven en oplossingen.