Kabinet geeft groen licht met de CoronaCheck app!

Het kabinet werkt aan een vaccinatiepaspoort waarmee bezoekers van evenementen straks bij de ingang kunnen laten zien dat dat zij tegen COVID-19 gevaccineerd zijn. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag tegen de NOS.

Het vaccinatiepaspoort moet mensen meer vrijheid bieden, maar kan pas worden ingevoerd als het kabinet zeker weet dat gevaccineerde mensen geen rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. De minister benadrukt dat het kabinet om ethische redenen geen (indirecte) vaccinatieplicht gaat invoeren.

Het kabinet heeft onlangs de toegangsapp CoronaCheck ontwikkeld. Als gebruikers bijvoorbeeld een festival of bioscoop willen bezoeken, kunnen ze met de app aantonen dat ze negatief getest zijn. Ook kunnen ze een vaccinatiebewijs toevoegen.

De app zet een negatief testbewijs om in een QR-code, die bij de ingang kan worden gescand, legt de minister uit. De app wordt zo gemaakt dat medewerkers bij de toegangspoort niet kunnen zien of een bezoeker kan worden toegelaten op basis van een negatieve test of een vaccinatie.

De Jonge: Binnenkort evenementen die toegangsapp gebruiken

In maart vinden proefevenementen plaats waarbij de app getest wordt. In april moet CoronaCheck officieel in gebruik worden genomen. Over enkele maanden moeten er dagelijks 400.000 tests beschikbaar zijn om mensen een testbewijs via de app te kunnen aanbieden.

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde het kabinet maandag om testbewijzen in de vorm van een toegangsbewijs voor bijvoorbeeld de bioscoop of een festival vooral als hulpmiddel te gebruiken bij de heropening van delen van de samenleving. Het adviesorgaan wil dat de inzet van testbewijzen van tijdelijke aard is.


Alle nieuwsartikelen

Laatste Nieuws

12
Sep 2021

Meer dan 150.000 deelnemers Unmute Us-protesten

Massale roep om openstelling evenementen- en festivalsector grootste landelijke protest ooit. Zaterdag zijn verspreid over tien steden meer dan 150.000 mensen de straat op gegaan om de onmiddellijke opening van de Nederlandse evenementen en festivals te eisen.

10
Jun 2021

Festivals zijn volgens OMT-lid mogelijk

Nederland kan zich écht gaan opmaken voor een zomer vol evenementen. OMT-lid en viroloog bij het Amsterdam UMC Menno de Jong is voorzichtig positief over het plan van het demissionaire kabinet om vanaf eind juni al festivals mogelijk te maken.

20
May 2021

Sziget Festival gaat dit jaar weer niet door

Het Sziget Festival in Hongarije gaat, net als vorig jaar, niet door. Het is een van de eerste festivals die in augustus plaatsvinden die zijn editie annuleert. Tot nu toe hebben vooral festivals die in juni en juli zouden plaatsvinden, bekendgemaakt dat ze naar volgend jaar opschuiven.