Evenementenbranche luidt noodklok

18 augustus 2020 - Wanneer er voor de evenementenbranche geen nieuwe overheidssteun komt in oktober, zal ruim de helft van alle banen in de sector verdwijnen. Hiervoor wordt gewaarschuwd door organisatoren van festivals, theaters, congressen en hun leveranciers.

Red Alert

Vorige week dinsdag kleurenden honderden iconische gebouwen in heel Nederland rood. Dit tot om 23:55 uur de stekker er uit ging, zodat de noodklok werd geluidt. Hierdoor verdwenen alle gebouwen in de duisternis, iets wat er volgens organisatoren ook zal gebeuren wanneer de overheid geen extra steun zal bieden.

Het zogenoemde 'Red Alert' vraagt aandacht voor problematische situatie voor de continuïtijdzorgen van de evenementensector.

"Helemaal overeenkomstig met het karakter van onze normale werkzaamheden was dit een publieksvriendelijke actie", zegt ondernemer Gert-Jan Gomes, mede-eigenaar van DSL Geluid- en Lichtverhuur en voorzitter van de Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE).  "Maar de boodschap is duidelijk: Het is Code Rood, en 5 voor 12."

André Rieu

Ook entertainment specialist André Rieu bracht de boodschap door. In een interview met het AD vanuit zijn Limburgse kasteel stelde hij dat wanneer het op deze manier door zou gaan en er geen extra steun aan komt, zijn bedrijf met 120 vaste werknemers volgend jaar failliet zal zijn. Echter stelde hij het nog erger: "Niet alleen mijn bedrijf zal failliet gaan, maar met mij nog 95% van alle entertainmentbedrijven".

Economisch aspect

Volgens Gomes van VTTE, die belangen behartigt voor onder andere technische toeleveranciers van publieksevenementen, benadrukt vooral het massale economische aspect wat zicht achter de sector schuil houdt. "100.000 werknemers zorgen samen voor een omzet van 7,4 miljard euro. Dit dreigt allemaal om te vallen."

Ook wordt dat volgens de ondernemer niet altijd correct begrepen. "Waar het publiek voornamelijk de artiesten op het podium ziet staan, zit er echter een hele piramide van levaranciers achter. Deze worden vrijwel allemaal direct enorm geraakt." Volgens Gomes is gebleken dat de directe omzet van deze levaranciers momenteel ruim 85% lager ligt dan normaal. 


Bekijk hier welke (overheids)gebouwen, provinciehuizen, stadhuizen, het Binnenhof, theaters, sportlocaties, poppodia, concertgebouwen, evenementenlocaties, kerk en andere iconische plekken Rood kleurden.


Alle nieuwsartikelen

Laatste Nieuws

18
Aug 2020

Evenementenbranche luidt noodklok

18 augustus 2020 - Zonder extra overheidssteun verdwijnt ruim de helft van alle banen in de evenementensector. Daarvoor wordt gewaarschuwd door organisatoren van festivals, theaters, congressen en hun leveranciers.

21
Jul 2020

Ticketingprovider Novotix sluit zich aan bij Festivalcadeau

Novotix beschikt over een groot aantal aangesloten festivals en evenementen, waardoor het aanbod waaruit met een Festival Cadeaukaart gekozen kan worden, opnieuw stijgt. Lees nu welke festivals en evenementen de beschikking krijgen over de Festival Cadeaukaart.

07
Jul 2020

Zo komt de festivalbranche de zomer door

Meer dan duizend festivals liggen zijn deze zomer gecanceld. De evenementensector ligt stil en we kunnen niet live genieten van onze favoriete artiesten. De gevolgen voor de serie bedrijven die achter de festivals zitten is dramatisch en er vallen klappen. Gelijktijdig ontstaan er ook creatieve initiatieven en oplossingen.