Zo komt de festivalbranche de zomer door

Netwerk van leveranciers in festivalbranche

De ruim 1200 festivals in Nederland vertegenwoordigen een enorme hoeveelheid aan werkgelegenheid. Achter de festivals houdt zich namelijk een hele keten aan leveranciers schuil, welke op het moment vanaf het uitbreken van het corona-virus in één keer zonder werk kwamen te zitten. De evenementensector ligt stil en we kunnen niet live genieten van onze favoriete artiesten. De gevolgen voor de serie bedrijven die achter de festivals zitten is dramatisch en er vallen harde klappen. Gelijktijdig ontstaan er ook creatieve initiatieven en oplossingen.

Polsbandjes en breekmunten

Neem het bedrijf VanDerEng uit Heemskerk, die normaliter gedurende de zomermaanden festivals en evenementen voorziet in de enorme hoeveelheden breekmunten en polsbandjes. 'De productie hiervan is nagenoeg gedaald tot het nulpunt, maar wij ondersteunen in deze tijden extra boeren met sleufetiketten en plantenetiketten, aldus uitvoerend directeur Jeffrey Daalhuizen.

Artiestenbegeleiders, podiumbouwers, projectmanagers

Ook evenementenbureau 'Het Klassiek' is innovatief. Voor de ruim 300 zzp'er die normaliter actief zijn in de evenementenbranche, hebben zij het platform Klussie opgezet, een platform waarop artiestenbegeleiders, podiumbouwers en projectmanagers zichzelf kunnen aanbieden voor alternatief werk.

Dranghekken en mobiele toiletten

Volgens verhuurder Boels heeft de coronacrisis voor een flinke daling in de vraag van dranghekken en mobiele toiletten gezorgd. Aan de andere kant zijn er ook juist nieuwe afnemers ontstaan, bijvoorbeeld op campings die willen voldoen aan de gestelde eisen van het kabinet om eigen toiletten te creëren op campings. Winkelstraten en winkels hebben dranghekken nodig om winkelend publiek in goede banen te leiden.

Ehbo-posten

Medewerkers van het Rode Kruis ondersteunen op festivals vaak de Ehbo-posts. Ook deze zijn op het moment niet nodig. Toch hadden zij sinds de start van de corona-crisis al snel genoeg werk, om patiënten te voorzien van medische zorg en het zorgpersoneel in zieken- en verpleeghuizen te ondersteunen.

Infrastructuur

Ook schoon drinkwater is onmisbaar op festivals. Waar bedrijven als MTB de enorme vraag normaliter amper aankunnen, zijn zij deze zomer gestart met de samenwerking met boeren om gewassen te besproeien. Watertanks kunnen op deze manier alsnog effectief worden ingezet, om in droge periodes toch te kunnen blijven sproeien. 

Tentenbouwers

Tot slot de tentenbouwers. Campsolutions, een bedrijf dat normaliter voorziet in ruim 5000 tenten op festivals, hoopt deze zomer eigen campings op te bouwen. Op deze manier proberen zij in te spelen op de grotere vraag van Nederlanders om vakantie te vieren in eigen land. Hierdoor kunnen zij ook het gros van alle medewerkers blijven voorzien van werk, zodat zij niet stil komen te zitten.


Alle nieuwsartikelen

Laatste Nieuws

18
Aug 2020

Evenementenbranche luidt noodklok

18 augustus 2020 - Zonder extra overheidssteun verdwijnt ruim de helft van alle banen in de evenementensector. Daarvoor wordt gewaarschuwd door organisatoren van festivals, theaters, congressen en hun leveranciers.

21
Jul 2020

Ticketingprovider Novotix sluit zich aan bij Festivalcadeau

Novotix beschikt over een groot aantal aangesloten festivals en evenementen, waardoor het aanbod waaruit met een Festival Cadeaukaart gekozen kan worden, opnieuw stijgt. Lees nu welke festivals en evenementen de beschikking krijgen over de Festival Cadeaukaart.

07
Jul 2020

Zo komt de festivalbranche de zomer door

Meer dan duizend festivals liggen zijn deze zomer gecanceld. De evenementensector ligt stil en we kunnen niet live genieten van onze favoriete artiesten. De gevolgen voor de serie bedrijven die achter de festivals zitten is dramatisch en er vallen klappen. Gelijktijdig ontstaan er ook creatieve initiatieven en oplossingen.